100 Megabit idag, 100 Gigabit i övermorgon

Kapacitetsbehoven på Internet fördubblas var 18:e månad. Riktigt snabba fibernät är därför den enda lösningen på morgondagens behov. Fibernäten kan leverera i princip obegränsad prestanda. Trafiken i fibernäten skickas med ljusets hastighet.
När ADSL och kabel-tv utlovar 50 eller 100 Mbit/s så är det ytterst få kunder som får uppleva det. Dessutom är inte trafiken dubbelriktad. Så om du kommer upp i 50 Mbit/s när du hämtar data så kan du bara skicka i 0,5 - 1 Mbit/s.
I fibernätet har du samma hastighet i båda riktningarna. Dessutom är en 100/100-tjänst billigare, snabbare och utan inlåsningar eller långa bindningstider. Du slipper modem och krångel. På köpet får du ett antal olika Internetleverantörer att välja mellan och kan byta när du vill.

Inte bara Internet

Fiberteknikens obegränsade kapacitet kommer att för lång framtid vara det bärande mediat för kommunikation, underhållning, företagstjänster och arbetsflöden, samhällstjänster, kunskap, tv, film och nöjen. För 100 år sedan byggdes elnäten i landet. Föga anade man då vilken samhällsnytta man skapade. Nu bygger vi infrastrukturen för modern IT. Utvecklingen kommer att fortsätta överraska oss.
Image
Obegränsad prestanda

Trafiken i de fiberoptiska kablarna går med ljusets hastighet. Det är utrustningen i kabeländarna som sätter begränsningarna. Idag kan vi leverera upp till 1 Gbit/s via fibernätet. Vart efter kraven ökar kan utrustningen uppdateras och leverera högre hastigheter. Det finns inget greppbart tak för kapaciteten i en fiberkabel.

Men med avancerad våglängdsteknik har man idag kunnat komma upp i hastigheter på 100/100 Tbit/s (terrabit) i en hårtstråtunn fibertråd. Det är 100 000 Gigabit eller 100 miljoner Megabit per sekund.

I den ofattbara hastigheten kan du ladda ner tre hela månaders behov av oavbrutet tittande på HD-film på en sekund.

Även om vi idag inte kan föreställa oss att ett sådant behov skulle finnas så visar det att fibern erbjuder obegränsad prestanda.
#inlineditbutton